Arašidový olej

Produkty

Liečivý arašidový olej je k dispozícii v lekárňach a drogériách. V obchodoch s potravinami sa predáva ako jedlý olej.

Štruktúra a vlastnosti

Európsky liekopis definuje dva typy:

  • 1. rafinovaný arašidový olej PhEur je rafinovaný mastný olej získaný z olúpaných semien L .. Je to číra, žltkastá, viskózna kvapalina.
  • 2. hydrogenovaný arašidový olej PhEur je olej získaný čistením, bielením, hydrogenáciou a deodorizáciou získaný zo šúpaných semien L .. Je to biely až mierne nažltlý, mäkký hmota ktorá sa pri zahrievaní roztaví na číru a bledožltú tekutinu. Je prakticky nerozpustný v voda.

Arachis Hypogaea Oil INCI používaný v kozmetike je tiež rafinovaný, tj čistený, arašidový olej. Výrobky je možné získať studený a lisovanie za tepla alebo extrakcia hexánom. Rafinácia je dôležitá na odstránenie škodlivých látok, ako sú aflatoxíny.

Zloženie

و mastné kyseliny obsiahnuté v triglyceridoch zahŕňajú hlavne kyselinu olejovú, kyselinu linolovú, kyselinu palmitovú a Kyselina stearová. Obsah arachidických, behenických a lignocerických kyseliny je typický.

účinky

Arašidový olej sa používa v kozmetike ako a koža ošetrovací prostriedok a rozpúšťadlo.

použitie

  • Vo farmácii ako pomocná látka, rozpúšťadlo a ako masťový základ.
  • Ako koža prostriedok na starostlivosť, na zmäkčenie kôr, ako prísada do kúpeľa a zložka kozmetiky.
  • Ako jedlý olej.
  • Pre technické aplikácie.

Kontraindikácie

Arašidový olej je kontraindikovaný v prípade arašidových orieškov alergie. Aj keď je vysoko čistený arašidový olej bez alergénov, existujú arašidové oleje, ktoré obsahujú alergény.

Nepriaznivé účinky

Rovnako ako iné mastné oleje, aj arašidový olej môže stuchnúť. Skladujte ho preto mimo dosahu svetla v čo najplnejšej nádobe. Nečistený arašidový olej môže spôsobiť arašidy alergie.